HVV-HV Aalst VRIJZINNIG AALST HVV-HV Aalst
U bent nu hier: Home - Huisvandemens

Website huisvandeMens

 

Facebookpagina huisvandeMens

 

Zoete invaldag van de vrijwilliger 3 december 2015 

 

huisvandeMens Aalst - een korte voorstelling

 

Ruim 17 jaar geleden, op 20 maart 1998 om precies te zijn, opende in Aalst het Centrum Morele Dienstverlening zijn deuren in de Koolstraat. Het toenmalig team werkte, samen met de begeleidingsgroep, hard aan de uitbouw van een herkenbare, vrijzinnige aanwezigheid in het straatbeeld en aan een eigen plaats binnen de maatschappelijke dienstverlening.

 

In 2011 vierde de Unie Vrijzinnige Verenigingen haar 40-jarig bestaan. Een uitgelezen moment voor een kritische blik op de afgelegde weg en een klare kijk op de toekomst. deMens.nu is geboren!

DeMens.nu overkoepelt 35 verenigingen, elk met een eigen ontstaansgeschiedenis, eigen doelstellingen en publiek. Samen dienen zij een ruimer ideaal door zich te verenigen onder een niet-confessionele (niet gebaseerd op een godsdienst) noemer.

DeMens.nu is de drijvende kracht achter de huizenvandeMens, de nieuwe benaming van de Centra Morele Dienstverlening.

 

Sinds begin 2013 staat het huisvandeMens Aalst met een vernieuwde equipe klaar om het vrijzinnig humanistisch gedachtegoed verder uit te dragen.

Als huisvandeMens zijn wij er voor alle mensen die in de regio Aalst, Berlare, Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Erpe-Mere, Haaltert, Lebbeke, Lede, Ninove, Wetteren, Wichelen en Zele wonen.

 

Iedereen, ongeacht zijn of haar ideologische achtergrond, kan in ons huis terecht voor informatie over actuele, levensbeschouwelijke en ethische thema’s, verzameld in een professioneel uitgebouwde bibliotheek.

 

Tijdens cruciale momenten in het leven, bij onverwachte gebeurtenissen, in periodes waarin ze het allemaal niet zo goed meer weten en het gevoel hebben de controle over het eigen leven te verliezen, hebben mensen de behoefte om daarover met iemand te praten, om alles eens gezegd te krijgen, om even stil te staan, hun situatie uit te klaren, hun positie te bepalen. Een gesprek met een vrijzinnig humanistisch consulent, in alle openheid, kan verlichting brengen.

Vrijzinnig humanistische begeleiding is geen therapie, het is een vorm van eerste lijnhulpverlening aan mensen met morele problemen, zingevingvragen, rouwverwerking, …

De consulent luistert actief vanuit betrokkenheid en verbondenheid, velt geen oordeel en doorloopt samen met de mens in nood een proces van stilstaan, reflecteren, zoeken naar andere wegen die kunnen worden bewandeld.

 

Het huis beschikt eveneens over een vrijzinnig bijstandspakket voor kinderen en jongeren in rouw, de sokken van de olifant.

 

Wie vragen heeft over het levenseinde, palliatieve zorg of euthanasie kan eveneens tijdens een individueel gesprek terecht bij een consulent, die indien gewenst, ondersteuning biedt bij het opstellen van een wilsbeschikking.

Tijdens een aantal overgangsmomenten of breuklijnen in het leven - geboorte, relatievorming, de overgang van kind naar jongvolwassene, overlijden - hebben veel mensen de behoefte even stil te staan en deze levensgebeurtenissen inhoud en vorm te geven in een plechtigheid.

Vrijzinnig humanisten kunnen in het huisvandeMens terecht met al hun vragen over het organiseren van een plechtigheid en samen met de consulent een persoonlijke en unieke plechtigheid uitwerken.

 

De consulenten van het huisvandeMens bieden tevens ondersteuning aan de vaste partners in de vrijzinnig humanistische dienstverlening, onder wie Feniks vzw in het kader van het organiseren van vrijzinnige plechtigheden en de Stuurgroep Morele Bijstand in functie van de ondersteuning en begeleiding van vrijwillig moreel consulenten in ziekenhuizen en woonzorgcentra.

 

Omdat ons huis een draaischijf wil zijn voor een actief vrijzinnig humanisme, zijn we voortdurend op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers.

 

Het huisvandeMens wil een open en gastvrij centrum zijn en gaat de uitdaging aan om het huisvandeMens tot ieders huis te maken.

Aarzel dus niet en kom gerust binnen of bel voor een afspraak.

Nicole zorgt voor een warm onthaal en maakt je wegwijs in onze werking.

Voor een goed gesprek of het componeren en verzorgen van een plechtigheid kun je terecht bij Katrien en Sigrid.

Wil je weten wat er reilt en zeilt binnen het vrijzinnig verenigingsleven, welke organisaties wat doen, welke activiteiten zij inrichten …, vraag dan gerust naar Hilde.

 

 

Koolstraat 80-82

9300 Aalst

Tel: 053/77 54 44